Γερακιανά


Λιγα λόγια για το χωριό
   
       Tα Γερακιανά είναι οικισμός υπαγόμενος στην Τοπική Κοινότητα Δρακόνας του Δήμου   Πλατανιά, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Γεωγραφικά πριν από τις συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων υπαγόταν στην τέως Επαρχία Κισάμου του Νομού Χανίων.
Σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001 οι κάτοικοι είναι 67 ενώ ο σημερινός πραγματικός αριθμός είναι περίπου σαράντα  άτομα.
Ευρίσκονται κτισμένα σε υψόμετρο περίπου 180 μέτρων και σε απόσταση 30 χιλ. από τα Χανιά, 13 χιλ. από την Κίσσαμο (Καστέλι), 6 χιλ. από το Κολυμβάρι, και 16 χιλ. από την έδρα του Δήμου Πλατανιά.
Η περιοχή του χωριού ανατολικά συνορεύει με τη Δρακόνα δυτικά και βόρεια  με τα Νοχιά και Καρθιανά  και νότια με Καρθιανά και Επισκοπή.
Η περιφέρεια του οικισμού καταλαμβάνει έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων στα οποία καλλιεργούνται κυρίως ελιές και αμπέλια που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι και κρασί, ενώ καλλιεργούνται και κηπευτικά. Επίσης εκτρέφεται μικρός αριθμός οικόσιτων ζώων. (πρόβατα και κατσίκες)
Είναι κτισμένα πάνω σε ένα μικρό ύψωμα ανάμεσα στις παρυφές δύο λόφων, της Αγίας Βαρβάρας και των Αλωνιών.
Απ΄ όλα τα μέρη του χωριού  εκτός από το δυτικό υπάρχει απεριόριστη θέα προς τη θάλασσα, τα Λευκά Όρη, και τις τέως επαρχίες Κυδωνίας Αποκορώνου και Κισάμου.
Το όνομα του χωριού δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται ούτε και έχουμε ακούσει κάτι σχετικό που να είναι αξιόπιστο. Σε έγγραφο της τέως Κοινότητας Δρακόνας με τίτλο «Ιστορία της Κοινότητας Δρακόνας Κισάμου Χανίων» και ημερομηνία 15-12-1968 αναφέρονται τα εξής: «Ο συνοικισμός Γερακιανά επήρε το όνομα διότι στα παλιά χρόνια  τα σπίτια ήταν εκεί πάνω στα Σιόπατα, και επειδή ο τόπος ήταν γερός και είχε καθαρό αέρα έλαβεν το όνομα Γερακιανά. (Κατά το όνομα και η πολιτεία).»
Στην ελληνική επικράτεια   το όνομα του χωριού είναι μοναδικό, δύο χωριά όμως φέρουν παρεμφερή ονόματα, τα Γερακιάνικα μικρό χωριό στο δήμο Κυθήρων και η Γερακινή μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής.                                                                                                     
Ιστορικά η περιοχή  κατοικήθηκε κατά  τη μινωική εποχή (3000-1100 π.χ.) όχι όμως στο σημείο που είναι σήμερα κτισμένο το χωριό  αλλά στην περιοχή Σιόπατα στην κορυφή του λόφου της Αγίας Βαρβάρας όπου και ευρίσκονται τα ερείπια του μινωικού οικισμού που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος με υπουργική απόφαση  από το έτος 1968.
Η παλαιότερη γραπτή αναφορά  για το χωριό αναφέρεται στο βιβλίο « Κρητικά» του Μ. Χουρμούζη Βυζάντιου που εκδόθηκε το έτος 1842 στην Αθήνα και  αναφέρεται ως χωριό της επαρχίας Κισάμου, ενώ στο βιβλίο του  Μιχαήλ Αναστασάκη «Ιστορία της Κισάμου επί Τουρκοκρατίας» όταν αναφέρεται στα πολεμικά γεγονότα της Επανάστασης κατά των Τούρκων τον Απρίλιο και Μάιο του έτους 1867,όπου τα Γερακιανά αναγράφονται ως κορυφή και βουνοκορφή αντίστοιχα.
Μεταγενέστερη αναφορά για το χωριό έχουμε στην τουρκική απογραφή του πληθυσμού της Κρήτης το 1881. Πιθανόν να υπάρχουν και προγενέστερες αναφορές τις οποίες να μην γνωρίζουμε.  
Ο χώρος που βρίσκεται το χωριό σήμερα κατοικήθηκε περίπου το έτος 1828 από επαναστάτες που εκδιώχθηκαν από το νησί της ήμερης Γραμπούσας όταν καταλήφθηκε το κάστρο της από τον Αγγλικό και Γαλλικό Στρατό.
                                                                
             
Επικοινωνία: noxia@noxia.gr

συνέχεια